2019-05-16

HEG i ECO SA podpisały umowę, na mocy której wszystkie spółki należące do Grupy Kapitałowej ECO będą korzystały z błękitnego paliwa dostarczanego przez największego, niezależnego dostawcę gazu w Polsce.

Umowa została podpisana na dwa lata i będzie obowiązywała w latach 2020-21. W tym czasie do napędzanych gazem kotłowni, turbin oraz silników kogeneracyjnych należących do Grupy Kapitałowej ECO, popłynie ok. 400 GWh gazu rocznie. Łącznie paliwo trafi do około 80 nowoczesnych obiektów należących do ECO.

- Niezmiernie cieszy mnie, że błękitne paliwo od HEG posłuży do wytwarzania energii grzewczej i elektrycznej dla polskich domów i biznesu – powiedział Piotr Kasprzak, prezes Hermes Energy Group SA. – Warto podkreślić, że gaz to najczystsze paliwo kopalne, więc rozwój opartej na nim energetyki pomaga w walce z zanieczyszczeniami powietrza.

Rozwój układów kogeneracyjnych w ECO nabrał w ostatnim czasie dużego przyśpieszenia. Do istniejących układów w Opolu, Kutnie i Oleśnie dołączą wkrótce układy w Malborku i Tarnobrzegu. Kolejne powstaną w Żarach, Żaganiu, Nowej Soli, Jeleniej Górze, a w dalszej perspektywie czasowej kolejny w Opolu.

- Rozwój energetyki kogeneracyjnej to jeden z priorytetów inwestycyjnych Grupy ECO – mówi Paweł Krawczyk, członek zarządu ds. operacyjnych ECO – kierunek jest nieprzypadkowy, nasza strategia kładzie duży nacisk na dbałość o środowisko.

Zastosowanie nowych układów produkcyjnych pozwoli na lokalne zmniejszenie emisji zanieczyszczeń pyłowo - gazowych do atmosfery, w tym m.in. pyłów emitowanych  z węglowych kotłowni systemowych w zakresie od około 30% w okresie zimowym i aż do 100% w okresie letnim.

HEG (Hermes Energy Group S.A.) to firma z polskim kapitałem, działająca na zliberalizowanym rynku gazu i prądu w Polsce, jak również na płynnych rynkach energii w Europie. Bazując na bogatym doświadczeniu, firma oferuje produkty i usługi związane ze sprzedażą, obrotem hurtowym i dostawami energii elektrycznej i gazu ziemnego. Najwyższy poziom usług oraz profesjonalne podejście do potrzeb i wymagań stawianych przez Klientów oraz partnerów handlowych gwarantuje kadra zarządzająca HEG. Zatrudnieni w Spółce specjaliści zdobywali doświadczenie w zakresie handlu i sprzedaży, zarządzania portfelami Klientów, fizycznej obsługi dostaw oraz wsparcia regulacyjnego w największych przedsiębiorstwach w Polsce, a także w spółkach dedykowanych do handlu i optymalizacji aktywów działających na europejskich rynkach energii.

Hermes Energy Group S.A. posiada w swoim portfelu około 70 tys. Klientów – wśród nich znajdują się międzynarodowe przedsiębiorstwa, fabryki, lokalne firmy, a także  indywidualni odbiorcy i samorządy. Więcej informacji na stronie www.heg.com.pl.

ECO (Energetyka Cieplna Opolszczyzny SA) to wiodąca spółka ciepłownicza w kraju, obok Fortum i Veolia, ale jedyna z polskim kapitałem. Prowadzi działalność energetyczną na terenie blisko 50 gmin na obszarze 10 województw kraju, dostarczając ciepło dla ponad pół miliona Polaków. Podstawową działalnością większości spółek tworzących GK ECO jest produkcja oraz dystrybucja ciepła. Drugą wiodącą gałąź produkcyjno – usługową stanowi produkcja, sprzedaż oraz obrót energią elektryczną. Działalność w tym zakresie prowadzą spółki: ECO SA, ECO Jelenia Góra oraz ECO Kogeneracja. Naszym największym partnerem i jednocześnie posiadaczem 53 proc. akcji jest Gmina Opole. Pozostałe udziały ma niemiecki koncern E.ON edis energia sp. z o.o.